CBCT – Veliko otkriće savremene digitalne radiologije

 

CBCT ortopan prvi put se pojavio 1982. godine u “Mayo Clinic Biodinamics Research Laboratory” i to u oblasti angiografije. Svoju primjenu u dentalnoj medicini našao je 2001. godine u Veroni (Italija), kada je američka agencija za hranu i lijekove (FDA) potvrdila “NewTom QR DVT 9000” prvim CBCT dijagnostičkim uređajem sa specifičnom dentalnom primjenom.

 

Prednosti u odnosu na klasični CT su ogromne. Puno je povoljniji, manji, vremenom su se razvili posebni dvodimenzionalni detektori, povoljnije rendgenske cijevi, računari sposobni za stvaranje slike, ciljano mjesto pretrage, dentalni softveri. Razvoj digitalnih CBCT uređaja iz dana u dan napreduje i za sada se kao vodeći svjetski lider u razvoju stomatološke opreme pokazala korejska kompanija Vatech.

 

Digitalni CBCT je baziran na koničnim zrakama koje su usmjerene na usko područje interesovanja, u odnosu na klasični CT ima bitno smanjenu efektivnu dozu zračenja, visoku rezoluciju slike, tačne kvalitativne i kvantitativne vrijednosti, ekonomičnost i jednostavnost u korištenju. Pruža vizualizaciju snimka po slojevima i presijek po sve 3 dimenzije.

 

VATECH DIGITALNI CBCT

Od prvog u svijetu digitalnog 3 u 1 rendgenskog sistema (Picasso Trio) do najnovijih CBCT uređaja s visokom rezolucijom i najnižom dozom zračenjem na svijetu (Green serija), Elemens d.o.o. je najpovoljniji dobavljač stomatološke opreme korejske kompanije Vatech i ekskluzivni zastupnik za Bosnu i Hercegovinu.

 

 

PaX-i 3D Green 16

 

Green 16  je napredni 4u1 digitalni sistem za RTG slikanje koji objedinjuje PANO, CEPH, CBCT i MODEL slikanja. Pruža visoko kvalitetne slike sa najmanjom dozom zračenja na svijetu.

 

Green 16/18 omogućava korisniku da izabere optimalno vidno polje, koje minimizira zračenje drugih dijelova. Zeleno vrijeme snimanja:

 

  1. CEPH za 1.9 sec
  2. CBCT za 4.9 sec
  3. PANO za 7.0 sec

NISKA DOZA ZRAČENJA I VISOK KVALITET SLIKE

 

Kad je razvijen u Vatech-u razbio je mnoge mitove o dentalnoj radiologiji. Uvijek se vjerovalo da sa niskom dozom zračenja ide loša slika koja je beskorisna u dentalnoj dijagnostici. Međutim, Green 16/18 pravi visoko kvalitetne RTG slike pri niskoj dozi zračenja. Napraviti klinički vrlo upotrebljive snimke sa niskom dozom zračenja je postao novi zlatni standard.

 

Vatech Green serija ima čak do 70% manju dozu zračenja u odnosu na sve digitalne ortopane na tržištu.