Kao specijalizovano preduzeće za distribuciju stomatološke opreme ekskluzivni smo zastupnici korejske kompanije Vatech za Bosnu i Hercegovinu.

Vatech je vodeći svjetski proizvođač rješenja za radiografsko snimanje iz oblasti stomatologije, medicine i veterine, s uredima u više od 70 zemalja svijeta.

Kao jedna od evropskih prodružnica Vatech Inc-a, Elemens d.o.o. je posvećen pružanju inovativnih rješenja za snimanje zuba, istovremeno zadržavajući primarni cilj, odnosno povećanje kvaliteta za krajnjeg korisnika, pacijenta. Sa krajnjim ciljem dobijamo ne samo zadovoljstvo pacijenta, nego i zadovoljstvo zdravstvenih ustanova, korisnika naših uređaja. Vatech-ov slogan “Dental Pioneer” predstavlja njihovu vodilju. Iz godine u godinu proizvode inovativna i revolucionarna rješenja za obostrani rast i uspjeh.

 

Od prvog u svijetu digitalnog 3 u 1 rendgenskog sistema (Picasso Trio) do najnovijih CBCT uređaja s visokom rezolucijom i najnižim zračenjem na svijetu, Elemens d.o.o. je najpovoljniji dobavljač stomatološke opreme korejske kompanije Vatech.

 

Zadovoljstvo kupaca postižemo zahvaljujući raznovrsnoj ponudi od ulaznih 2D ortopana, 3d ortopana do najsavremenijih 3D CT proizvoda, intraoralnih stomatoloških RTG aparata i RVG digitalnih intraoralnih senzora.

Pored samih uređaja velika pažnja posvećuje se tehničkoj stručnosti u svrhu brze instalacije i servisne podrške stomatološke opreme. Posebno ističemo dugogodišnje iskustvo u oblasti servisiranja stomatološke opreme sa savremenom opremom i obučenim kadrom. Naši stručnjaci redovno posjećuju treninge i obuke, kako bi za klijente imali najsavremeniju uslugu na raspolaganju. Montiranu opremu prema svim važećim standardima održavamo u besprijekornom stanju, te vršimo periodična održavanja definisana zahtjevima proizvođača i krajnjeg korisnika.

 

“Iskrenošću i posvećenošću nastojimo biti vodeći u stomatološkoj industriji i preferirani partner pružanjem inovativnih rješenja za radiološka snimanja, uređajima sa najvećom zaštitom od zračenja pacijenata i osoblja, te vrhunskom tehničkom uslugom za naše klijente, koji u konačnici povećavaju kvalitet skrbi svojim pacijentima.”

CBCT snimak postao je sve važniji u dijagnostici i planiranju, pogoto liječenja u
stomatološkoj implantologiji, ortopediji i intervencijskoj radiologiji (IR), dok je u poslednje vrijeme sve zastupljeniji i kod planiranja terapije u endodonciji, ortodonciji i dentalnoj hirurgiji.

Za razliku od klasičnog RTG snimka 3D CBCT snimak daje neprocjenjive informacije o snimljenoj usnoj šupljini, odnosno određenom zubu ili regiji.
3D dijagnostiku omogućuje nam CT uređaj na bazi koničnih zraka (CBCT – Cone Beam Computer Tomography).

 

Prednosti 3D ortopana

 

Prednosti 3D ortopana (CBCT) u odnosu na Dental CT:

 • cijena i veličina
 • brzina skeniranja
 • manja doza zračenja
 • veća rezolucija slike

 

Vatech je svojim inovacijama doveo vrijeme skeniranja na minimum i ono kod 3D ortopana PaX-i 3D Green 16  iznosi 3,9 sekundi, dok za klasični CT vrijeme skeniranja iznosi do 3 minute.

 

3D ortopanu je potrebna samo jedna cirkularna rotacija da prikupi sve potrebne podatke.

 

Prednost koju Cone Beam CT ima u odnosu na klasični CT je desetorostruko smanjena emisija radijacije. Cone Beam skeneri emituju pulsirajuće ionizujuće zrake, dok skeneri klasičnih CT-a emituju stalan snop zračenje. Time se pacijent izlaže nižoj dozi radijacije.

Vatech Green serija ima najnižu dozu zračenja na svijetu, čak i do 70% nižu u odnosu na druge uređaje.

 

3D ortopan (CBCT) je uređaj koji omogućava prikaz struktura glave u tri dimenzije i u više slojeva. Isto tako omogućava uz pomoću dentalnog softvera
detaljno planiranje dijagnostičkih i terapijski postupaka. Sve to uveliko olakšava stomatolozima rad u planiranju kompletne terapije prije samog postupka, kao i jasniji prikaz stanja pacijentu, kako bi bio upoznat sa
tokom terapije i konačnim rezultatima.

Ortopan 3D Pax-i3d Smart

PaX-i3D Smart

Jedan sken, dvije slike; Inovativna tehnologija kompresivnog uzorkovanja; Prošireno polje slikanja.

Stomatoloska oprema ortopan 3d Pax-i3d

PaX-i3D

Fleksibilnost 3D slikanja sa izborom više vidnih polja; Širok raspon cefalometrijskih modova;

Stomatoloska oprema ortopan 3d Pax-i3D Green

PaX-i3D Green

Ultra niska doza zračenja; Brzo skeniranje; Više veličina vidnih polja; Lak i jednostavan EZ 3D - i software;

Stomatoloska oprema ortopan 3d Green 16

Green 16

4 u 1 (PANO, CEPH, CBCT, MODEL); Niska doza zračenja i visok kvalitet slike; ART-V; Insight panorama;

Stomatoloska oprema ortopan 3d Green 21

Green 21

21x19 polje slikanja za sve dijagnostičke potrebe; Optimalno riješenje da dizajne puteve i ORL dijagnostiku;

2D ORTOPAN

Ortopantomogram ili ortopan (OPG), kako ga u praksi najčešće nazivamo, je panoramski snimak obe vilice sa svim zubima, temporomandibularnim zglobovima (TMJ), nosnom kosti i maksilarnim sinusima.

 

Ortopan, kao snimak, je toliko značajan u savremenoj dentalnoj medicini da ga je potrebno imati već pri prvom stomatološkom pregledu ili konsultacijima, kako bi stomatolog imao bolji uvid u trenutno stanje kod pacijenta. Spada u ekstraoralno snimanje i samim tim je nešto slabije oštrine i manje detaljan u odnosu na intraoralna snimanja (RVG).

 

U početnom radiografskom pregledu važno je prikazati dentoalveolarno područje, uglove donje čeljusti i temporomandibularne zglobove.

 

 

Panoramsko snimanje (ortopan) pruža analizu četiri važna područja:

 

 • dentoalveolarno
 • maksilarno
 • mandibularno
 • područje temporomandibularnih zglobova

 

Indikacije za ortopantomografsko snimanje su široke: prikaz donjeg i gornjeg zubnog niza, razvoj mliječne i trajne denticije, prikaz anomalija zubnog niza, prikaz potpornih struktura zubnog niza. Na ortopan snimku se mogu analizirati i endodontalne promjene poput karijesa, periapikalni i paradontalni procesi, te traumatske promjene orofacijalnog područja.

 

Digitalna dentalna radiografija smanjila je dozu zračenja čak i do 90% u odnosu na klasične RTG uređaje, dok je Vatech Green serija sa najmanjom dozom zračenja na svijetu, isto tako donijela nam je mnoge pogodnosti:

 

 • brzinu
 • udobnost i ekonomičnost
 • digitalni snimak
 • veću preciznost i više dijagnostičkih mogućnosti
 • dentalni softver za napredno analiziranje
 • jednostavno arhiviranje i slanje snimka

 

 

Po prvi put na svjetskom tržištu imamo 2,5D uređaj. Prednosti panoramskog snimka sa 41. presjekom u dubinu donosi na Pax-i Insight.

Ortopan 3D Pax-i

PaX-i

Optimalna slika za preciznu dijagnozu; Senzori za Pano i Cef; Jednostavan EzDent-i softver.

Ortopan 2D PaX-i Plus

PaX-i Plus

Brza cefalometrija(vrijeme slikanja od 1.9 sek); Superioran kvalitet slike; Jednostavan EzDent-i softver;

Ortopan 2D PaXi_Insight

PaX-i Insight

Više od 2D, panoramsko slikanje u dubinu; Brzi CEF telerendgen; Jednostavan EzDent-i softver;

STOMATOLOŠKA OPREMA – INTRAORALNI STOMATOLOSKI RTG, RVG, RVG senzor

Dentalna radiografija (RTG), rengen zuba, predstavlja dio medicinskog procesa u svim stomatološkim djelatnostima. Zahvaljujući digitalnoj tehnologiji postao je izrazito kvalitetan. U poslednje vrijeme i za prvi pregled se podrazumijeva da pacijent ima snimak zuba, a ako ne, gotovo uvijek se upućuje na isti ili se snimak obavi na prvom pregledu u stomatološkoj ordinaciji.

 

Primjena radioloških metoda u savremenoj medicini je neizostavna. Omogućava lakše i brže postavljanje dijagnoze, te optimalno planiranje i praćenje terapijskog procesa.

 

Digitalni dentalni uređaji omogućavaju nam:

 

 • Radioviziogram (RVG)
 • Digitalni ortopantomograf (ortopan)
 • Dental CT
 • CBCT (3D snimak)
 • UZV
 • MR

 

 

RVG – RADIOVIZIOGRAM

 

Jedna od najzastupljenijih dijagnostičkih dentalnih metoda, gotovo nezaobilazna prilikom prvog stomatološkog pregleda jeste 2D ortopan, predstavlja panoramski snimak obe vilice sa svim anatomskim strukturama visoko iznad, odnosno ispod zuba. Međutim, česte su upute stomatologa na ciljani snimak, odnosno snimanje pojedinačnog zuba.

 

RVG – dentalna radioviziografija omogućava snimanje jednog zuba, te nam prikazuje najdetaljnije krunu zuba i korijen, kao i okolna tkiva i kost. Prednost je u visokoj rezoluciji snimka i veliko uvećanje. Ovaj način snimanja zuba rano otkriva upalu i stanje kosti. Uz navedeno, prednost RVG dentalnog snimanja je i u smanjenoj dozi zračenja pacijenta u odnosu na klasično rendgensko snimanje. Slika se prikazuje na ekranu uz pomoć intraoralnog RVG senzora, što nam daje mogućnost precizne kompjuterske analize do najsitnijih detalja, uspostavljanje dijagnoze i planiranje terapije.

 

Vatech Intraoralni stomatološki RTG:

 

 1. Zidni Intraoralni RTG EzRay Air Wall, RTG aparat lagan kao pero, dizajniran za jednostavno korištenje i precizno pozicioniranje sa odličnim kvalitetom slike.
 2. Prvi na svijetu prenosni Intraoralni RTG EzRay Air, sa prvi put u svijetu dentalnom primjenom carbon nano tehnologije. Vaš novi saveznik za jednostavniji, praktičniji i brži rad u ordinaciji.

 

RVG SENZOR

 

RVG nam omogućava snimanje intraoralnog radiograma bez filma. Klasični dentalni film danas su zamijenili RVG senzori, uz čiju pomoć dobijamo sliku na ekranu što nam daje velike mogućnosti precizne kompjuterske analize do najsitnijih detalja, uspostavljanje dijagnoze, te planiranje terapije.

 

Radioviziogramom (RVG) možemo dobiti retroaleveolarnu snimku, okluzalnu, te tehniku bite-wing. Dijelovi uređaja su: generator, upravljački dio i RTG cijev, nosač senzora, RVG senzor koji zamjenjuje film, sistem prijenosa elektronske slike sa RVG senzora na računar, dentalni softver za obradu, dokumentovanje i arhiviranje pregleda.

 

Digitalni RVG senzor zamjenjuje film u ustima pacijenta u toku snimanja, stim da se senzor u ustima pacijenta ne može deformisati, što je bio slučaj sa filmom. Postoje različite veličine senzora. Inovacija kod Vatech RVG senzora se ogleda u ultra tankom ergonomskom dizajnu za ugodniji osjećaj pacijenta i jedinstvenom mekom i elastičnom, ergonomski zaobljenom RVG senzoru.

 

 1. EzSensor Classic, visoke rezolucije i čistih slika, sa senzorima veličine 1.0, 1.5, 2.0 za veći komfor pacijenta.
 2. EzSensor HD, iskusite najvišu rezoluciju u svijetu intraoralnih senzora.
 3. EzSensor Soft, potpuno drugačiji. RVG senzor oblikovan za komfor, smanjuje nelagodu zahvaljujući jedinstvenom dizajnu.

 

Svi senzori su veoma otporni, jednostavni za korištenje i održavanje, mogu se sterilizovati.

 

Digitalna radiografija savremenoj dentalnoj stomatologiji je donijela mnoge prednosti u odnosu na slikanje pomoću filma:

 

 • visoka rezolucija slike
 • istovremeno snimanje i dobijanje snimka na ekranu monitora
 • softverska mogućnost obrade slike (dentalni softveri)
 • precizno mjerenje
 • arhiviranje
 • dokumentovanje na različite medije (CD,film,papir)
 • jednostavno slanje snimka drugim ustanovama
 • smanjena doza zračenja

 

 

RVG tehnika služi za rano otkrivanje karijesa, drugih patoloških stanja vilice i zuba, periapikalnih bolesti, paradontalnih bolesti i ozljeda.

 

Intraoralni stomatološki RTG i RVG senzori

EzRay Air Wall

EzRay Air Wall

Intraoralni RTG za montažu na zid; Izuzetno lagan i jednostavan za korištenje; Inovacija sa carbon nano tehnologijom

EzRay Air

EzRay Air

Prvi u svijetu prenosni intraoralni RTG; Inovacija sa carbon nano tehnologijom; Ubrzava rad u ordinacijama;

EzSensor Classic

EzSensor Classic

Visoka rezolucija i čiste slike za preciznu dijagnozu; Ergonomski dizajn; Izbor više veličina senzora;

EzSensor HD

EzSensor HD

Iskusite najvišu rezoluciju; 4.8mm; Ultra tanak dizajn; Novi kontrastni filteri za perfektnu sliku;

EzSensor Soft

EzSensor Soft

Mek i elastičan dodir; Ergonomski zaobljen i bez ćoškova; Pogodan za male lukove; Veoma otporan;

3disc-firecr-dental-reader2

Fire CR Dental

LCD monitor u boji, osjetljiv na dodir; Ploče za višekratnu upotrebu; Ploča veličine 4c;

DENTALNI SOFTVER

Softver Ez3D-i

Softver Ez3D-i

Brzi i tačni dijagnostički alati; Raznovrsni VR koloritni modovi i 2d filteri; Analiza disajnog puta sa dva klika;

Softver EzDent-i

Softver EzDent-i

Konsultativni modovi; Poboljšan kvalitet slike; Jednostavan rad u veoma preglednom korisničkom interfejsu;