VAŽNOST DIJAGNOSTIKE U STOMATOLOGIJI

 

Snimanje zuba je neophodan korak kod određivanja stomatološke terapije ili medicinskog zahvata. Vatech-ovi uređaji, kao svjetski lideri, u ponudi imaju najnapredniju tehnologiju koja omogućava viskokvalitetne 3D CBCT i 2D ortopan snimke.

 

Kako bi stomatolog imao što bolji uvid u pacijentovo oralno zdravlje veoma je važno da ima kvalitetan snimak zuba, odnosno digitalni ortopan ili 3D CBCT snimak, u zavisnosti od potreba pacijentovog liječenja.

 

Digitalni rendgenski snimak omogućava detaljan pregled anatomskog stanja zuba, dijagnosticiranje patoloških procesa, stanje i debljinu kosti prije implatoloških zahvata, kao i stepen gubitka kosti kod parodontoze.

 

Nove i sve naprednije metode rekonstrukcijskih zahvata u stomatologiji zahtjevaju i precizniju dijagnostiku.

DIGITALNI RTG SNIMAK (ORTOPAN)

 

Ortopan zuba, odnosno panoramski snimak zuba obe vilice neophodan je prije početka bilo kog rada u usnoj šupljini. Ciljani snimak nam može pokazati najviše do 3 zuba, u zavisnosti od pozicije zuba koji se snimaju, stoga je ortopan postao osnovni snimak u stomatologiji, koji pruža mnogo više informacija o stanju gornje i donje vilice. Snimak svih zuba koji stomatologu daje mnogo preciznije stanje u usnoj šupljini, stoga se koristi i kod jednostavnijih, ali i zahtjevnijih stomatoloških zahvata.

 

Osnovni 2D ortopan PaX-i obezbjeđuje najpreciznije i visokokvalitetne panoramske slike kombinujući vrhunsku obradu slike i Vatech-ovo iskustvo sakupljeno u dentalnoj radiologiji.

 

Nedostaci su i dalje to što je dvodimenzionalan, što je navelo kompaniju Vatech da ponude nešto specijalno na tržištu i po prvi put viđenu 2.5D tehnologiju. PaX-i Insight prvi je u svijetu ortopan koji nam daje 41 presjek snimka u dubinu. Insight Pan omogućava slikanje višeslojnih slika, osiguravajući da su svi detalji uslikani u dubinskoj panoramskoj slici.

RTG SNIMAK

 

RTG snimak sadrži vrlu malu dozu zračenja, mala je i površina područja koje se snima, ali stomatologu daje savršen uvid u stanje zuba, njegovih okolnih struktura, poput desne i kosti, ali i unutrašnjih, kao što su živac i kanali korijena. Često se koriste kod korjenskog liječenja kanala.

 

 

Vatech-ov intraoralni RTG dizajniran je za jednostavno korištenje, a po prvi put u svijetu imamo upotrebu CARBON NANO TEHNOLOGIJE. Prenosni RTG EzRay Air .

3D CBCT DIJAGNOSTIKA

 

Potpuno precizna trodimenzionalna dijagnostika omogućila je uspješnost najzahtjevnijih hirurških zahvata u stomatologiji i medicini uopšte. Nove tehnologije pružile su sasvim nov način da se zaviri u usnu šupljinu sa svih strana i kroz sve strukture, a odabirom veličine vidnog polja smanjuje se količina zračenja u odnosu na obične CT uređaje.

 

Pored ovog načina smanjene količine zračenja, manjeg vremenskog perioda izloženosti zračenju, Vatech-ova Green serija ima najmanju dozu zračenja na svijetu.

 

3D ortopan Green 21 koristi Vatech-ov 49.5 μm senzor visoke rezolucije koji pravi najbolje piksele i najveću CBCT rezoluciju dostupnu danas na tržištu.